Sanne Sattler over haar start in het Young Improven programma

Eind vorig jaar stroomde Sanne Sattler binnen het Young Improven programma in, ook wel YIP genoemd. Ze vertelt onder meer wat het programma haar heeft gebracht, over de opdrachten en over de ontwikkeling die ze doormaakt. Ook vertelt ze over de cultuur binnen het adviesbureau en werpt ze een blik in de toekomst.

Het ontwikkelprogramma van Young Improven biedt starters en (bijna) afgestudeerde talenten (met een bedrijfskundige / IT-achtergrond) de kans om hun loopbaan een kickstart te geven en zich snel te ontwikkelen tot volwaardige consultants, met een focus op gebieden als finance, IT, risk, project- en procesmanagement.

Het Young Improven programma omvat een intensief trainingsaanbod dat een combinatie biedt van uiteenlopende vak- en vaardigheidstrainingen, cursussen en het werken in projecten. Young Improven consultants (ook wel YIP’ers genoemd) worden daarbij begeleid door de ervaren consultants van Improven, evenals door een leidinggevende en door een coach.

Wie inmiddels veel kan vertellen over het uitdagende programma is Sanne Sattler, die inmiddels tien maanden werkzaam is binnen het Young Improven ontwikkelprogramma. Waar Sanne eerder een opleiding afrondde in International Hospitality Management, had ze al langer de wens om het bedrijfsleven in te gaan.

“Ik werkte mijn hele studententijd in de horeca en ik vond dit geweldig. De dynamiek, teamwork en elke dag weer andere belevenissen. Dit was ook iets wat ik zocht in een nieuwe baan, maar dan in het bedrijfsleven.”

Via een connectie vanuit de Hotelschool kreeg Sanne de gouden tip: “Als je het bedrijfsleven in wilt, moet je écht eens gaan praten met iemand van Improven.” Een tip die Sanne ter harte nam, want na een open gesprek koos ze eind vorig jaar voor het Young Improven-programma. Het was vooral de combinatie van “het persoonlijke ontwikkelingsaspect met het sociale van een groep gelijkgestemden binnen een bedrijf”, die haar hebben overtuigd.

Want in het programma werkt ze inmiddels tien maanden met veel plezier samen met de overige deelnemers: “Het YIP traject start je met een lichting, in mijn geval met drie anderen. De trainingen die je volgt, zijn altijd met die lichting, en vaak in combinatie met de groep die een half jaar eerder of later gestart is. Trainingen worden vaak gegeven door Mediors of Seniors van Improven zelf. Zo spreek je meteen heel veel mensen op regelmatige basis, wat ik sociaal en ook op werkgebied heel fijn vind, omdat je weet bij wie je terechtkunt voor vragen over die onderwerpen”, vertelt Sanne.

Samen de consultancy ontdekken

Mijn collega’s zijn een belangrijk aspect binnen het werk, vind Sanne; “We wisselen tips uit voor op onze opdrachten, maar praten ook gezellig over bijvoorbeeld een festival waar meerderen te vinden zijn. De focus ligt op samen de consultancy ontdekken, waar liggen onze interesses, en in korte tijd heel veel leren, dat vind ik leuk.”

“De focus ligt op samen de consultancy ontdekken, waar liggen onze interesses, en in korte tijd heel veel leren, dat vind ik leuk.”

Op de vraag hoe Improven haar verder helpt zich op zowel op professionele als persoonlijk vlak te ontwikkelen, wijst Sanne allereerst op het uitgebreide trainingsaanbod dat wordt geboden: “Het Young Improven ontwikkelprogramma biedt tal van trainingen waardoor ik aan mijn vakinhoudelijke kennis en kunde kan uitbreiden.”

Maar ook in de praktijk kan ze zich uitstekend ontwikkelen. “Op opdrachten werk je vaak nauw samen met een senior consultant die je de benodigde kennis op de werkvloer bijbrengt. Het theoretische deel komt vervolgens vanuit die trainingen, plus extra (online) trainingen/cursussen die je op eigen initiatief nog kunt volgen”, legt Sanne uit.

“Bij de opdrachtgever vind ik het daarnaast ook leuk om veel mensen te spreken en zo ideeën en ervaringen uit te wisselen. Op die manier kijk ik wat de verschillende rollen binnen een team inhouden, en hoe de collega’s gekomen zijn waar ze nu staan. Zo leer ik ook welke mogelijkheden ik kan creëren voor in mijn rol als consultant in de toekomst.”

Persoonlijke leerdoelen en blijven verbeteren

Tot slot wijst Sanne op de zogeheten APEF (Adviesvaardigheden en Persoonlijke Effectiviteit): “Tijdens deze trainingen werk ik samen met mijn lichting aan onze persoonlijke leerdoelen. Verder heb ik regelmatig gesprekken met mijn manager waarin we reflecteren en kijken wat ik nog graag zou willen leren en hoe ik mij verder kant ontwikkelen om dit te bereiken. Hij coacht mij om te blijven verbeteren en mijn sterke punten te benadrukken.”

“Wat ik merkte bij het eerste contact met Improven was dat het niet belangrijk was wat voor inhoudelijke kennis ik al had, maar dat het vooral ging om wat ik als persoon wilde bereiken […]”

In lijn met de prettige begeleiding en de sociale interactie die ze heeft met haar collega’s, is Sanne verder vooral onder de indruk van de mensgerichte benadering van Young Improven, die ze al voor haar start ervaarde; “Wat ik merkte bij het eerste contact met Improven was dat het niet belangrijk was wat voor inhoudelijke kennis ik al had, maar dat het vooral ging om wat ik als persoon wilde bereiken, wat ik wilde in een werkgever en hoe Improven daarop kon ondersteunen. In plaats van eerdere werkervaring of mijn CV, ging het gesprek over mij”, vertelt Sanne met een glimlach.

Uitdagend werk

Ook werkinhoudelijk zit Sanne bij Young Improven uitstekend op haar plek. Want reeds kort na haar start had Sanne al een mooie en uitdagende opdracht te pakken bij een grote, wereldwijde bierbrouwer van eigen bodem. “Het portfolio waarin ik werk is georganiseerd als een “tech scale-up” binnen de grote corporate”, vertelt Sanne.

“Dit portfolio leidt de digitale transformatie van alle brouwerijen wereldwijd. We implementeren o.a. digitale Apps om operators te ondersteunen en een IoT data platform. Op deze manier kan op een gestandaardiseerde manier data opgehaald en gebruikt kan worden. Zo kun je in de toekomst bijvoorbeeld voorspellen wanneer een machine in een bepaalde brouwerij kapot gaat, en hier dus op anticiperen.”

Sannes rol richt zich voornamelijk op het snijvlak tussen change management en communicatie. “Ik zorg dat iedereen in en om het portfolio op de hoogte gehouden wordt van ontwikkelingen, events en andere zaken. Verder schakel ik met de mensen in de brouwerijen en probeer het gat tussen ons als supply chain-kantoor en de brouwerijen te dichten. Met de focus op waar vanuit de brouwerijen behoefte aan is, en hoe wij daarmee kunnen helpen.”

“Verder ben ik nauw betrokken als er presentaties of evenementen plaatsvinden, hierbij kijk ik vooral naar wat de boodschap moet zijn die we willen overbrengen.”

‘Zin in de toekomst’

Met nog meer dan 15 maanden te gaan in het Young Improven programma staan Sanne ongetwijfeld nog een hoop nieuwe ervaringen te wachten. Waar ze vooral naar uitkijkt? Sanne: “Ik heb vooral zin in veel leren, bij verschillende organisaties kijken en vooral kijken wat voor soort rollen binnen die organisaties bij mij passen en hoe dit te bereiken. Het fijne van dit ontwikkelprogramma is dat je de trainingen meteen kan toepassen op je huidige opdracht.”

“Het lijkt mij gaaf om op een gegeven moment te merken dat je dusdanig onderlegd bent dat je van A tot Z je project/opdracht op eigen houtje kunt dragen”, blikt Sanne vooruit.

“Verder kijk ik ook uit naar de social events die er nog aankomen. In september hebben we nog een beachvolleybal toernooi, en in het voorjaar skiën. Gezelligheid vind ik erg belangrijk in een werkgever”, besluit ze.