Onlangs bezocht collega Tim Hengeveld met een opdrachtgever Papendal, het Nederlandse topsportcentrum waar atleten zich volledig voorbereiden op de Olympische Spelen. De rondleiding gegeven door een tourguide was inspirerend: van verzorging tot voeding, alles is tot in de puntjes geregeld om topprestaties te leveren.
Het verhaal van de gids over de Olympische Spelen in Parijs heeft ons aan het denken gezet. Het is een enorme uitdaging om tienduizenden atleten van maaltijden te voorzien. Daarom zijn de omliggende Europese landen gevraagd om hun eigen eten mee te nemen voor hun Olympische ploeg. Dagelijks vertrekken meerdere bussen en vliegtuigen vol voedsel richting de Franse hoofdstad. De vraag die hier meteen bij opkomt: hoe duurzaam is dit? In een tijd waarin duurzaamheid steeds hoger op de agenda staat, zouden grote evenementen zoals de Olympische Spelen juist het goede voorbeeld moeten geven.
In deze blog duiken we verder in op hoe de Olympische Spelen duurzame uitdagingen, zoals grootschalige voedselvoorziening, efficiënt én met een lage milieu-impact kunnen aanpakken, zonder concessies aan de voeding voor topprestaties. Dit vraagt om een frisse benadering; Design Thinking leent zich hier goed voor. Lees mee en ontdek hoe deze methodiek kan helpen bij het ontwikkelen van duurzame oplossingen en een positieve impact kan maken.
Ook de Olympische Spelen moet verduurzamen!
Te midden van de pracht en praal van de olympische spelen schuilt een ontnuchterende realiteit: klimaatverandering. De organisatie van de olympische spelen in Parijs heeft zich voorgenomen om de groenste Spelen in de geschiedenis te organiseren. En dit is niet zonder reden: de milieu impact van zo’n groot evenement is enorm.
Bij de vorige edities van de Spelen werd er respectievelijk 3,4 miljoen ton (2012) en 3,6 miljoen ton (2016) CO2-equivalent uitgestoten. Ter vergelijking: 3,5 miljoen ton CO2 komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 175.000 gemiddelde huishoudens in Nederland. Om deze uitstoot te compenseren, zou je maar liefst 159 miljoen volwassen bomen nodig hebben.
De organisatie in Parijs heeft beloofd om de uitstoot met meer dan de helft te verminderen, tot 1,6 miljoen ton CO2-equivalent. Dit willen ze bereiken door duurzaam te bouwen, groene stroom te gebruiken en milieuvriendelijke vervoersopties aan te bieden, zoals fietsen, openbaar vervoer en milieuvriendelijke auto’s om staf en atleten te vervoeren.
Maar er zijn ook veel uitdagingen, zo heeft de organisatie gevraagd aan omringende landen om haar eigen eten mee te nemen voor haar atleten. Voor de 275 Nederlandse olympiërs betekent dit dat diepvriesmaaltijden worden ingevlogen. Het invliegen van deze maaltijden zorgt voor een aanzienlijke en onnodige toename van de indirecte CO2-uitstoot van het evenement. Vooral voor zo’n korte afstand is de uitstoot van vliegreizen buiten proportioneel.
De Olympische Spelen streven ernaar de groenste spelen ooit te organiseren, maar ondanks hun ambitieuze doelstellingen en veelbelovende ideeën, schieten ze tekort in de uitvoering en transparantie. Er wordt zelfs gesproken over een radicale herstructurering van de Spelen om de milieubelasting drastisch te verminderen. Een van de voorstellen is om de Spelen niet in één land te houden, maar in clusters over de hele wereld, wat de reisbewegingen en logistieke druk aanzienlijk zou verminderen.
Zonder radicale veranderingen blijft de impact van de Olympische Spelen op het milieu groot, ondanks de groene ambities. Dit vraagt om een kritische blik en rigoureuze aanpassingen binnen de huidige kaders. Out-of-the-box denken, zoals met de methodiek van Design Thinking, kan helpen om problemen op een nieuwe manier te benaderen.
Design Thinking als middel voor duurzaamheidsvraagstukken
Design thinking is een mensgerichte aanpak voor innovatie, waarbij empathie, creativiteit en iteratie centraal staan. Door de behoeften van gebruikers te begrijpen en problemen vanuit verschillende perspectieven te benaderen, kunnen duurzame oplossingen worden ontwikkeld. In het kader van de Olympische Spelen in Parijs kunnen we Design Thinking toepassen om duurzaamheid te bevorderen.
Normaal gesproken is Design Thinking een iteratief proces waarbij onderzocht wordt waar het probleem ligt, om vervolgens een passende out-of-the-box oplossing te vinden. In dit geval kan een mogelijke oplossing voor het verduurzamen van de voedselvoorziening van de Spelen in 2028 zijn om alternatief voedsel in te zetten zoals: eiwitrijke insecten of 3D-geprint voedsel. Dit moet gezien het dieet van de atleten dan wel in co-creatie met de atleten, coaches, diëtisten, en grote sportinstanties om hun behoefte hierop aan te laten sluiten. Daarnaast kunnen we gebruik maken van herbruikbare verpakkingen en reststromen omzetten in compost of biogas. Door deze duurzame praktijken te integreren in het logistieke proces, kunnen we de ecologische voetafdruk van de Spelen verkleinen, maar ook een voorbeeld stellen voor toekomstige evenementen.
Wat kunnen wij voor jouw organisatie betekenen op gebied van duurzaamheid?
In een wereld waar duurzaamheid niet langer een optie maar een noodzaak is, omarmen wij als Improven deze transitie. Onze dienstverlening biedt organisaties een uitgebreid palet aan duurzaamheidsinitiatieven. Van het gebruiken van de eerder omschreven design thinking methodiek om duurzaamheid te integreren in bedrijfsprocessen tot het ontwikkelen van ESG-strategieën en het naleven van de in 2024 verplichte CSDR-rapportage, wij zijn jouw partner in deze transitie.
Heeft deze blog jouw interesse gewekt? Dan komen we graag met jou in contact om te kijken hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen op weg naar een duurzamere toekomst!
Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met auteurs Caya, Chantal of Tim
Tim Hengeveld
tim.hengeveld@improven.nl
Caya Kors
caya.kors@improven.nl
Chantal van Zeeland
chantal.van.zeeland@improven.nl