Donderdag 18 oktober vond weer een succesvolle editie van de jaarlijkse Improven Masterclass plaats. Het event stond dit jaar in het teken van Organizational Fitness en het investeringsklimaat in Nederland in tijden van een ‘feestbegroting’ en van economische groei. Ruim 150 relaties en collega’s luisterden geboeid naar het verhaal van Mathijs Bouman, huiseconoom van Nieuwsuur en vaste columnist van Het Financieele Dagblad. Op humoristische wijze en onderbouwd met mooie beelden, nam Mathijs Bouman ons mee in de economische groei en de krapte op de arbeidsmarkt die een remmend effect heeft op deze groei.
Organizational Fitness
Jan Bosman, Managing Partner, beet de spits af en presenteerde de Improven highlights. Naast de bekende speerpunten Financial Leadership and Data Driven, begeleidt Improven diverse klanten bijvoorbeeld structureel fitter en wendbaarder te worden. ‘Organizational Fitness’ is voor Improven dan ook het vermogen je als organisatie continu aan te passen, snel en adequaat mee te bewegen als een kameleon. Immers, de razendsnelle ontwikkeling van technologie, informatiebehoefte, wet-& regelgeving en nieuwe marktspelers vereisen dit.
Nieuwe krapte op de arbeidsmarkt: veel te veel werk, veel te weinig mensen
De introductie was een mooie inleiding voor het verhaal van Mathijs Bouman, die benadrukte dat bedrijven ook in tijden van economische hoogconjunctuur tegen verschillende problemen aanlopen. Een van de grootste uitdagingen waar organisaties mee worstelen is het aantrekken van nieuwe medewerkers. Sinds de laatste crisis is de werkloosheid in Nederland veel sneller gedaald dan bij voorgaande crises. Organisaties hebben minder tijd gekregen goed in te spelen op deze snelle verandering in de arbeidsmarkt.
Wat is het gevolg? De huidige krapte op de arbeidsmarkt remt de economische groei, want ‘bedrijven komen handjes tekort op de werkvloer’, waardoor niet al het werk gedaan kan worden. Er zijn momenteel ruim 251.000 openstaande vacatures, het hoogste aantal ooit. “Het grootste probleem is niet meer nieuwe klanten maar nieuw personeel vinden”, aldus Mathijs. Investeren in personeel lijkt volgens hem dan ook de juiste oplossing. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden de zaak weer recht te trekken. Zo kunnen bedrijven denken aan het uitbetalen van hogere salarissen, het intern opleiden van (on)geschikte medewerkers en het werven van 55+ers.
“Doe de ‘Millennial test’: Neem een twintiger aan en kijk of hij/zij bij het bedrijf blijft. Gaat diegene weg, dan willen eigenlijk alle medewerkers met andere leeftijden dat ook”. Ook kunnen bedrijven zich meer richten op het inzetten van robotica om personeelstekorten op te vangen. De belangrijkste les van deze avond: om te kunnen groeien moet er geïnvesteerd worden, met name in personeel.
Paneldiscussie: ervaringen uit de praktijk
Aansluitend leidde Masha Hennequin (Sales & Marketing Director Improven) de paneldiscussie over Organizational Fitness. Panelleden Marleen Beumer (Directeur Ouder- en Kindteams Amsterdam), Fedor van Mullem (Directeur Services Mandemakers Groep Meubels) en Walter Bien (Finance Director Dredging & Inland Boskalis) gingen in gesprek over het belang van goed leiderschap, het aanpassingsvermogen van hun organisatie en de uitdagingen omtrent Organizational Fitness binnen de verschillende sectoren. Zo gaf Walter Bien aan dat er van het management verwacht wordt ook betrokken te zijn bij het primaire proces, om te ervaren wat de omgeving doet en te weten hoe daarop te reageren. Fedor van Mullem vertelde als ‘undercover boss’ met medewerkers mee te gaan naar klanten, om te ervaren wat er speelt bij het bedrijf en de klant. “Het is belangrijk het lijntje tussen de directie en de vloer kort te houden, om te snappen wat het werk inhoudt, wat de business nodig heeft en om goede voorstellen te doen”, aldus Fedor. Marleen Beumer voegde hieraan toe dat je “de momenten moet pakken om stil te staan en te reflecteren: doen we nog de goede dingen?” Daarnaast stelde ze dat ook leiderschap een belangrijke rol speelt bij Organizational Fitness: “Als leiders moet je de koers bepalen en kaders geven, maar niet teveel controleren”.
Na een welverdiend applaus voor de spreker en panelleden was er uitgebreid gelegenheid voor alle gasten om aan de bar na te praten en te proosten met blauwe bubbels. Een mooie afsluiting van een sprankelende avond!
Namens Improven bedanken we alle relaties graag voor hun aanwezigheid op de Masterclass en voor de betrokkenheid bij Improven. We hopen dit succes volgend jaar te evenaren!
Auteurs: Anne Hulsegge en Marnix Pilon, Consultants bij Improven