MEER JONGEREN AAN BOORD MET DESIGN THINKING
Afgelopen zomer kwam IMPROVEN in contact met de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB). Want ondanks de ambities en alle veelbelovende initiatieven van de laatste jaren om meer jongeren (10-18 jaar) aan te trekken, blijft het aantal dalen. Dit terwijl de KNRB groei en vitaliteit van jongeren wil stimuleren, topsportprestaties wil blijven behalen en een vergrijzing van de roeipopulatie optreedt. Hoe kunnen we onze aanpak herijken om deze dalende trend om te buigen?
De KNRB vroeg IMPROVEN haar hierin te ondersteunen. Maatschappelijke impact maken is iets waar wij als organisatie sterk in geloven. En de kans om bij te dragen aan de sportparticipatie van jongeren is uniek en waardevol. Deze samenwerking zijn we dan ook met overtuiging aangegaan.
Strategievorming en executie
Voor de KNRB is het realiseren van een gezamenlijke strategie met haar verenigingen een grote uitdaging. Dit komt door de unieke context waarin de KNRB opereert, een sportorganisatie die grotendeels draait op de vele vrijwilligers. De roeisport in Nederland is georganiseerd in een netwerk van zelfstandige verenigingen. Binnen deze verenigingen is logischerwijs sprake van uiteenlopende ambities, bestuurskracht en lokale contexten. In een dergelijke omgeving is het uitdagend landelijke ambities effectief te vertalen naar concrete lokale acties. Dit vraagt om een aanpak die richting geeft en ook ruimte laat, die gedragen is en verenigingen ondersteunt in hun ambitie en mogelijkheden.
Onze observaties is dat dit ontbrak, waardoor strategie en aanpak onvoldoende aansloten op de wensen en behoefte van de verenigingen en jongeren.
Design Thinking
Om zo’n aanpak wel te kunnen ontwikkelen én effectieve oplossingen te creëren is diepgaande kennis van junioren en verenigingen essentieel. Om waardevolle inzichten te verkrijgen over het speelveld hebben we de Design Thinking methodiek ingezet. Hierbij hebben we ons gericht op de eerste fasen: Ontdekken en Definiëren.
We verzamelden hiervoor informatie en testten aannames om de context zo goed mogelijk te begrijpen. De uitdaging voor de verenigingen bekeken we vanuit een doelgroepbenadering met persona’s. Een persona representeerde een groep van verenigingen met vergelijkbare kenmerken, wat enorm helpt bij het onderzoeken van specifieke behoeften en wensen.

De 100+ verenigingen deelden we op in vier type persona’s; van meest tot minst kansrijk inclusief invloedfactoren die bijdragen aan deze slagingskans. De doelgroepbenadering toont aan dat verenigingen erg verschillend zijn. En doordat er vanuit de KNRB één strategie en aanpak voor alle verenigingen was, konden niet alle verenigingen effectief aan de slag om het aantal junioren te verhogen.
Naast het begrijpen van verenigingen is ook het begrijpen van jongeren essentieel. Design Thinking maakt vaak gebruik van customer journeys om een ‘reis’ van je doelgroep in kaart te brengen. Het doel hiervan is om inzicht te creëren wat de jongere aantrekt in het roeien, welke keuzes hij maakt om lid te worden en wat factoren zijn om de sport te blijven uitoefenen. Met het begrijpen hiervan kan de KNRB beter inspelen op het werven en behouden van deze doelgroep. Uit de interviews kwam bijvoorbeeld naar voren dat voor jongeren de (sociale) sfeer op de roeivereniging minstens zo bepalend is voor hun sportkeuze als de sport zelf.
Het resultaat: herijking van de aanpak
Met dit traject verkreeg de KNRB waardevolle inzichten voor een betere strategiebepaling en succesvolle strategie-executie. De oplossingsrichting is helder: scherp de strategie en plan van aanpak aan door een gerichte doelgroep-benadering. Design Thinking tools zoals persona’s (van verenigingen én junioren) en customer journeys voor junioren helpen hier enorm bij.
Voor de strategievorming van de KNRB betekent dit dat diepgaandere inzichten leiden tot scherpere kwantificering, gerichte (propositie)keuzes en concretere (sub)doelen dan het huidige algemene streven: ‘x-aantal meer junioren (10–18 jaar) bij verenigingen’. Dit resulteert in heldere, gedragen en meetbare doelstellingen die richting geven aan een planmatige en passende aanpak. Geen ‘one size fits all’, maar een strategie die aansluit bij verschillende typen verenigingen en jongeren.
Deze inzichten hebben we verwerkt in een adviesrapport met tools en handvatten. Daarbij is ook het vergrootglas gelegd op de randvoorwaarden die nodig zijn voor een succesvolle projectaanpak: zoals rolverdeling binnen de KNRB en het projectportfolio. Tijdens een workshop met de juniorencommissies zijn deze inzichten vertaald naar concrete vervolgacties.
We zijn als IMPROVEN pas tevreden als de klant dat is. Daarom zijn we blij dat de KNRB na deze herijking met vol enthousiasme verder invulling gaat geven aan de verfijning en concretisering van haar groeiambities.
