IT-finance specialist It’s Value sluit zich aan bij Improven

Nog geen twee maanden na het verkrijgen van nieuw groeikapitaal kan Improven zijn eerste overname bekendmaken. Het Utrechtse It’s Value voegt vijftien consultants toe aan het finance transformation-team van Improven.

“De samenwerking met It’s Value past uitstekend in onze strategie om onze positie in de consultancy op het snijvlak van finance, IT en risk de komende jaren te versterken en uit te bouwen”, zegt Jan Bosman, Managing Partner van Improven.

Sinds de oprichting in 2009 specialiseert It’s Value zich in financieel management voor de IT-divisie van organisaties. Het bureau helpt CIO’s en senior IT-leiders inzicht en grip te krijgen op hun IT-uitgaven, een kostenpost die de afgelopen jaren flink is toegenomen door het groeiende belang van thema’s als digitalisering, cloud en thuiswerken.

“We helpen organisaties bij het verbinden van IT, finance en business om de toegevoegde waarde van IT te vergroten”, legt Peter van Loon uit, managing director van It’s Value.

“We zijn gespecialiseerd in Technology Business Management (TBM), een best-practise IT kostenmanagement framework wat door en voor bedrijven is opgesteld. Op basis van dit framework en TBM software helpen we klanten met het verkrijgen van gedetailleerde transparantie in technologiekosten.”

“Door de IT-uitgaven aan de bedrijfsstrategie te koppelen kunnen business investeringsbeslissingen met een grote IT-component gefundeerd genomen worden.”

Op deze manier kunnen organisaties hun geld ook efficiënter besteden. Neem de cloud: beter inzicht in IT-behoeften en uitgaven kan bedrijven helpen te besparen op hun cloudmigratie- en beheerskosten, soms tot wel 30%. Aangezien het hier vaak om grote contracten gaat met cloud service providers, kan de teller daarbij flink oplopen.

“In de meer dan 70 projecten die we hebben afgerond in Nederland, Engeland en België hebben we onze opdrachtgevers geholpen bij het besparen van vele miljoenen, maar we hebben vooral veel toegevoegde waarde geleverd in het besturen en beheersen van de IT kosten”, aldus van Loon.

Met de toevoeging van It’s Value bouwt Improven zijn capaciteiten uit gericht op CFO and CIO – en alles daar tussenin. “We versterken onze positie op het gebied van IT-financieel management en halen een Europese leider op het gebied van TBM-software aan boord”, zegt Bosman.

Hij doelt hiermee op de samenwerking tussen It’s Value en APPTIO. Dit Amerikaanse bedrijf levert een software as a service-platform voor technology business management, en is volgens onderzoeksbureau Gartner een van de leiders in het segment. APPTIO is ook de drijvende kracht achter de internationale Technology Business Management Council.

Daarnaast biedt de overname – de tweede voor Improven sinds de start in 2016 en vermoedelijk niet de laatste – kansen voor de circa 150 (nu 165) collega’s van het bureau. “Door inhoudelijke verdieping en verbreding en door het internationale karakter en de complexiteit van de projecten”, licht Bosman toe.

Het is de afgelopen maanden hoogseizoen in het deallandschap van de consultancybranche. Zowel de grote kantoren als kleinere partijen kopen branchegenoten om de dienstverlening uit te bouwen of om op te schalen. Daarbij neemt de rol van financiële sponsors toe – ook Improven (sponsor: Quadrum Capital) is daar een voorbeeld van.