4e Podcast: Podcast: Perfectionisme,…..je moet het niet willen…

Hoor je het jezelf nog zeggen in je sollicitatiegesprek: ‘Euhm, ik ben best wel een beetje perfectionistisch, want tja, ik ben heel gedreven en wil altijd de beste kwaliteit leveren!’

Dit vooral om lekker ambitieus over te komen of te verbloemen dat je niet altijd snel uit de startblokken komt en eerder tot afronding van sommige dingen mag komen.

Maar pas op! Perfectionisme als eigenschap zegt namelijk véél meer en heeft véél meer impact dan het op eerste instantie lijkt. Het is in die zin, de andere kant van de medaille van continu verbeteren en streven naar perfectie. Want wat als je hard je best doet, maar dat dit om allerlei redenen doorslaat naar perfectionisme?

Met Marjon Bohré (organisatiepsycholoog, strever naar meer menselijkheid binnen organisaties en auteur van het boek De Perfectieparadox) gaan wij daarover in gesprek. Zij neemt ons mee in hoe het ontstaat, waarom het toeneemt in de maatschappij, maar vooral ook hoe verlammend het is. Voor jezelf en voor een organisatie.

Als je deze podcast hebt geluisterd, dan weet je waarom alle alarmbellen bij je af moeten gaan als iemand het woord perfectionistisch gebruikt en dat het voorkomen al begint bij de opvoeding van kinderen. Eén geruststelling als je zelf wat perfectionistisch bent, het is over het algemeen aangeleerd gedrag dus je kan er wat aan doen!

Luister de podcast op Spotify of op YouTube!