Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI)

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) is een overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor een veilig verbonden Nederland. Dit houdt in dat de RDI de wet- en regelgeving uitvoert op het gebied van de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de digitale infrastructuur.

De RDI houdt zich bezig met vraagstukken zoals waarom heb ik hier geen bereik, wordt mijn babyfoon niet afgeluisterd, kan ik op deze site veilig geld overmaken en is een liter benzine bij de pomp echt een liter? Als organisatie staat de RDI voor de uitdaging om informatie gestuurd en risico gestuurd toezicht met behulp van data beter in te richten (of vorm te geven). Net als de meeste organisaties merkt de RDI dat er verschillende aspecten op het gebied van structuur, proces en cultuur te verbeteren zijn om nog meer data gedreven te kunnen werken.

Dit interview is afgenomen bij Jorg Melchers, consultant business IT bij Improven.

Click here for information on Data Excellence

Als data-analist houdt Jorg zich bezig om bovenstaand maatschappelijk relevant werk te vergemakkelijken met behulp van data. Zijn taak is om de schakel te vormen tussen de ontwikkelaar en de business, en om zowel de front- als backend van onze informatieproducten te optimaliseren en professionaliseren.

In de rol als data-analist is Jorg verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens om waardevolle inzichten te verkrijgen. Een van zijn eerste werkzaamheden is geweest om een tweetal dashboards te ontwikkelen waarmee de datakwaliteit inzichtelijk wordt gemaakt. Met automatische gegevenskwaliteitscontroles is de RDI in staat om de datakwaliteit van zowel interne als externe bronnen te toetsen. Het betreft een op maat gemaakte oplossing die naadloos integreert met de infrastructuur. Hierdoor beschikt de RDI over een tool die gebruikt wordt om het gesprek aan te gaan met de business. De bedachte oplossing biedt flexibiliteit om het systeem aan te passen aan de veranderende behoeften.

Een van de belangrijkste aspecten van deze functie is dan ook dat je als brug fungeert tussen de ontwikkelaar en de business. Zo werk je nauw samen met de ontwikkelaar om ervoor te zorgen dat de technische oplossingen die worden ontwikkeld aansluiten op de behoeften en doelstellingen van de RDI. Door de vereisten van de business te begrijpen en te vertalen naar technische specificaties, is het mogelijk om effectieve en efficiënte oplossingen te leveren die waarde toevoegen aan de organisatie.

Daarnaast is Jorg de kartrekker van de epic ‘beheer informatieproducten’, een ambitieus project waarmee ze zowel de front- als backend van de informatieproducten willen optimaliseren en professionaliseren. De epic richt zich op het verbeteren van de gebruikerservaring, het vereenvoudigen van de gegevensverwerking en het implementeren van geavanceerde analyses en rapportagemogelijkheden. Als kartrekker van deze epic werk je nauw samen met verschillende belanghebbenden binnen de RDI om de doelstellingen te definiëren, de scope te bepalen en de voortgang te bewaken.

Dit omvat onder andere het organiseren van kennissessies waarin de nadruk wordt gelegd op data visualisatie en het belang ervan bij het communiceren van inzichten en besluitvorming op basis van gegevens. Bovendien heeft Jorg een bijdrage geleverd aan het mede-ontwikkelen van een serious game die het begrip en de vaardigheden van de medewerkers op het gebied van data gedreven werken versterkt.

Bij de RDI wordt er veel waarde gehecht aan samenwerking en kennisdeling. Jorg werkt nauw samen met verschillende collega’s, waaronder ontwikkelaars, data scientists en collega’s vanuit de business. Door middel van regelmatige meetings, workshops en brainstormsessies streeft de RDI ernaar om gezamenlijk de best mogelijke oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. De werkzaamheden van Jorg voor de RDI rondom datakwaliteit, het professionaliseren van de dashboards als ook het meedenken over processen en databewustzijn helpen de RDI om stappen te maken in data gedreven werken.

Jorg Melchers
Consultant Business IT