Improven bouwt relatie met investeerder uit voor volgende groeifase

Improven is klaar voor de volgende groeifase. Samen met investeerder van het eerste uur Quadrum Capital is de basis gelegd voor verdere autonome groei en gerichte overnames.

Het Utrechtse Improven, waarvan de wortels teruggaan tot PwC Consulting en ConQuaestor, opereert sinds september 2016 onder de huidige naam Improven.

De start van Improven werd destijds medegefinancierd door Quadrum Capital, een investeringsmaatschappij uit Woerden en Almelo met inmiddels zo’n 30 deelnemingen in sectoren als technologie, IT, zorg en verpakkingen.

“Quadrum Capital heeft altijd op de achtergrond geopereerd, waar het kapitaal leverde met het oog op onze groei en strategische begeleiding bood”, vertelt Jan Bosman, die sinds de oprichting aan het roer staat van Improven.

De afgelopen jaren heeft Improven een flinke groeispurt gemaakt – van de 50 consultants die deel uitmaakten van het oprichtingsteam tot de ruim ruim 150 consultants vandaag.

“Met aantoonbare resultaten en een bewezen aanpak heeft Improven inmiddels een prachtige positie geclaimd binnen de Nederlandse adviesmarkt”, zegt Peter Oostenenk, Managing Partner van Quadrum Capital. “We zijn trots daar een bijdrage aan te hebben kunnen leveren.”

Improven werkt in uiteenlopende sectoren, maar specialiseert zich in drie thema’s: finance, risk en digitale transformatie. “We helpen organisaties in transitie op het snijvlak van verbeterprogramma’s en huis-op-ordeprojecten door standaardisatie, procesinnovatie en digitalisering”, legt Bosman uit.

Tot de klantenkring van het bureau behoren bekende namen als ABN Amro, Heineken, het COA, Essent, Gemeente Amsterdam, de Rijksoverheid, Essent, Stork en diverse andere prominente klanten.

“De komende jaren willen we onze toonaangevende positie verstevigen in de Nederlandse consultancymarkt”, zegt Bosman over de ambities van het adviesbureau. Om dit te realiseren wil Improven verdubbelen in omvang, om zo te kunnen meedingen naar de meest aansprekende en complexe projecten binnen de sector.

De verwerving van een belang door het Quadrum Evergreen Fund – financiële details zijn niet bekend gemaakt – biedt Improven een robuuste financiële basis om deze doelstellingen te realiseren. Het bedrijf mikt op autonome groei van 10%+ per jaar en selectieve overnames binnen zijn specialisme.

“We kiezen voor het Quadrum Evergreen Fund omdat dit fonds, met een onbepaalde looptijd, zich richt op het duurzaam laten groeien van ondernemingen met een langetermijnhorizon”, aldus Bosman.

Met de stap van Improven komt wederom een bekend adviesbureau van eigen bodem (deels) in handen van een investeringsfonds. Eerder wendden onder meer BlinkLane Consulting, Verdonck, Klooster & Associates, House of Performance (allen onderdeel van Highberg Group), First Consulting (nu Valcon), Magnus, Nextview, Dimensys en Zanders zich tot private equity.