Vliegende start voor het Young Improven Programma bij De Volksbank

Utrecht, 13 april 2018

Sinds enkele maanden is de nieuwe activiteit van Improven: Young Improven gestart. En de start is vliegend. Drie van de nieuwe jonge consultants leveren sinds januari een bijdrage aan het Regulatory Reporting Team van de Volksbank.

De Volksbank is een puur Nederlandse bank, gericht op de nationale markt met de bekende bankmerken ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS. Het hoofdkantoor van de Volksbank staat in Utrecht. Daar bevinden zich onder andere een centrale backoffice, staf- en IT-organisatie die de bank in staat stellen effectief en efficiënt te werken. Regulatory Reporting is onderdeel van het Finance Team en is verantwoordelijk voor de verplichte rapportages en data aanlevering richting de prudentiële toezichthouders DNB en ECB.

Improven was al actief bij de Volksbank met een IFRS9 project en de samen met de opdrachtgever zag Young Improven een goede invulling van tijdelijke support binnen zijn afdeling. De feedback vanuit Volksbank: “Het viel me op dat Improven erg snel schakelde en in het voorstel gaf daadwerkelijk antwoord op de vraag. Zonder poespas. Verhelderend en fris. Tevens was ook de kracht van Young Improven overtuigend weergegeven met een scherpe, reële prijsstelling.”

De Young Improvers werken in de teams voor de FINREP, COREP en Liquidity rapportages voor de toezichthouder. Daarbinnen draaien zij mee met de maandelijkse rapportageronde en verbeteren zij de interne processen. Om goede rapportages op te stellen is de kwaliteit van de data van groot belang. Deze data is verspreid en heeft specifieke kenmerken. De uitdaging is het tijdig ontvangen, het juist interpreteren en het volledig rapporteren van alle data.

En wat is dan het beeld van Young Improven in het bijzonder?

“Omdat de Volksbank met een transitie bezig is, worden de Young Improvers direct in het diepe gegooid. Zij werken samen met mensen die al lange tijd diep in de operatie zitten. Het is leuk maar soms taai en de druk is aardig hoog. Daar moet je mee om kunnen gaan. De Young Improven consultants zijn flexibel en ambitieus, ze doen meer dan wat er van hen gevraagd wordt. Ook zijn ze oprecht verbaasd, ze stellen vragen en zijn onbevangen. Dit creëert een andere en luchtige sfeer. Daarnaast zijn ze in staat om ad hoc en projectmatig te werken.”

Lisa, ingezet in het team COREP (Common Reporting), geeft aan dat er genoeg uitdagingen liggen, waaronder nieuwe datastromen en de ingang van IFRS9. “Ik houd me in eerste instantie bezig met data-analyse, risicoanalyses en de aanlevering van COREP aan DNB maar kijk met een schuin oog gelijk naar mogelijkheden voor procesoptimalisatie.”

Iben was betrokken bij het opstellen van de FINREP en zgn. SE-rapportages, op basis waarvan de Economische en Monetaire Unie (EMU) het monetaire beleid vaststelt. In de FINREP worden de balans en de winst- en verliesrekening gerapporteerd. Dit project is onlangs afgerond.

Hester werkt bij Liquidity, waar – de naam verklapt het al – wordt gerapporteerd over de liquiditeit van de Volksbank, rekening houdend met Europese Regelgeving. “Het is onze missie al deze data samen te brengen en te vertalen naar nuttige en bruikbare rapportages. Daarnaast beschrijf ik de werkprocessen kort en krachtig en help ik Excel bestanden door middel van controles te optimaliseren. De Volksbank is voor mij een prachtige en leerzame omgeving.”

Wilt u weten wat Young Improven voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Masha Plooij-Hennequin: mobiel 06-20604325 of via e-mail m.hennequin@improven.nl.