Pragmatisch risicomanagement – De brug tussen strategie en executie

In verschillende sectoren worstelen organisaties met het implementeren van risicomanagement. Risicomanagement wordt door veel organisaties gezien als een verplicht nummer waarmee voornamelijk de buitenwereld (met name toezichthouders en accountants) tevreden worden gesteld.

In theorie zijn de voordelen van risicomanagement helder. Risicomanagement kan onder andere helpen bij het realiseren van doelstellingen, het verbeteren van de bedrijfsvoering, het stellen van prioriteiten en het voorkomen van silo-vorming tussen afdelingen. Toegevoegde waarde leveren lukt echter minder in de praktijk, risicomanagement wordt snel onnodig complex gemaakt en vaak geassocieerd met teveel papierwerk. Risicomanagement geeft bij velen zelfs een nare nasmaak.

Rekening houdend met de valkuilen van risicomanagement bieden wij onze klanten een ander en nieuw geluid. Wij helpen onze klanten met de implementatie van risicomanagement zodat het ook echt wat oplevert. Risicomanagement, maar dan in een nieuw jasje.

In onze aanpak staat de strategie van onze klanten centraal. Door risicomanagement toe te passen slaan wij de brug tussen strategie en executie. In interactieve sessies geven wij onze klanten inzicht in belangrijke onzekerheden die invloed hebben op de realisatie van de strategie. Dit zijn niet alleen risico’s, maar juist ook kansen. Op deze manier wordt risicomanagement voor iedereen leuk!

In onze visie is risicomanagement dan ook gebaseerd op een lerende organisatie. Integraal, stap voor stap en passend bij de aard, omvang en ambitie van de organisatie. Wij helpen onze klanten niet alleen bij enkel bij de implementatie, maar creëren inzicht en helpen ze daarmee juist ook om het zelf te kunnen. Hierdoor maken wij het verschil en realiseren wij samen met onze klanten de gewenste verbetering.

Onze aanpak is eenvoudig te begrijpen en toe te passen, zelfs voor mensen met weinig of geen ervaring. Wij houden het simpel en de gedragskant staat altijd centraal. Onze methodiek is eenvoudig op maat te maken, waardoor elke organisatie direct aan de slag kan met het goed implementeren van risicomanagement. De organisatie voldoet dan niet alleen wet- en regelgeving en de verwachtingen van de buitenwereld, maar heeft met name een instrument gevonden om de strategie te concretiseren, risico’s te beheersen, kansen te benutten en dit periodiek te monitoren zodat tijdig bijgestuurd kan worden.

Onze nieuwe aanpak is bij verschillende klanten geïmplementeerd en de afdronk van onze klanten is zeer positief! Een veel gehoorde reactie van onze klanten is dat zij niet in de gaten hebben gehad dat risicomanagement geïmplementeerd is, maar dat zij voornamelijk goede stappen hebben gezet in de vertaling van de strategie naar executie en daarbij een goed zicht hebben gekregen op hoe om te gaan met onzekerheden. Wat ons betreft is dit risicomanagement zoals het ooit bedoeld is, een middel om doelstellingen te realiseren.

Voor meer informatie over dit artikel of Risicomanagement? Neem contact met ons op via (0) 88 276 3000 of via info@improven.nl.