Corona & Data Governance

Het coronavirus houdt de gemoederen flink bezig en doet een beroep op ons burgers maar zeker ook op de overheid. Diverse overheden werken samen om besmettingen te voorkomen en de gevolgen van het virus te beperken. Hiervoor is inzicht essentieel. Inzicht in besmettingsaantallen, in IC opnames, in meldingen van klachten bij huisartsen, in sterftegevallen, in teststraatbezoekers, in besmettingen in verpleeghuizen en zélfs in rioolwatermetingen… Zelfs nu, na ruim 8 maanden, is het nog altijd lastig een scherp en realtime beeld te krijgen. Een van de belangrijkste oorzaken? Het is ontzettend ingewikkeld om vanuit verschillende en soms onvolledige databronnen een kwalitatief totaalbeeld te creëren. Data governance is ook hier het fundament.

Bedrijfssturing en besluitvorming zijn meer dan ooit gebaseerd op data. Uitdaging 1 is om de juiste data met betrouwbare datakwaliteit in bruikbare informatie te vertalen. Data Governance is het raamwerk waarmee een organisatie haar data effectief kan beheren en vereist een combinatie van mensen, regels en procedures. Het omvat onder meer beleid dat bepaalt hoe een organisatie deze data beheert en welke rollen en verantwoordelijkheden zijn vastgesteld met betrekking tot het databeheer. Het zorgt ervoor dat de data up-to-date, compleet, betrouwbaar en op tijd beschikbaar zijn om er bruikbare informatie van te maken voor het nemen van de juiste beslissingen.

De waarde van data wordt steeds groter. Met goed inzicht in data ontstaat namelijk ook goed inzicht in de betrouwbaarheid van leveranciers, de afname van producten of diensten, de doorlooptijd van het bestelproces, marges per klant en klantgroep, kwaliteit van de financiële administratie et cetera. Betrouwbare data zijn tegenwoordig zelfs zo belangrijk, dat bedrijven en hele branches er in korte tijd sterk door veranderen. En de datagedreven organisaties blijken echte winnaars te worden! Echter, meer dan 80% van de data binnen organisaties is momenteel nog (onvoldoende) gestructureerd waardoor juiste, volledige en betrouwbare analyses vaak ontbreken. Een mooie missie dus… Gewoon aan de slag. Klein beginnen en stapsgewijs naar betere datakwaliteit, betere rapportages en succesvol sturen. Wij denken graag met u mee.

Meer informatie?

Meer weten over Data Governance? Improven helpt u vanuit haar IT Excellence propositie graag bij het succesvol implementeren van Data Governance. Hiertoe kunt u contact opnemen met Kevin Hermes, via +31 (0)6 83 06 45 01 | kevin.hermes@improven.nl of Marnix Pilon, via +31 (0)6 12 32 20 08 | marnix.pilon@improven.nl. Of kijk op www.improven.nl.