Help mijn bedrijf is (ook) gehackt!

Hoewel 2020 pas 8 weken oud is, waren er toch alweer vele grotere Security incidenten in het nieuws. Het Citrix lek leidde tot serieuze problemen voor duizenden gebruikers wereldwijd. In Nederland raakte het, door snel optreden, vooral de vele duizenden thuiswerkers. Niet iedere organisatie kwam er zo makkelijk mee weg helaas, de Universiteit Maastricht moest bijna 2 ton “losgeld” betalen om door hackers geblokkeerde systemen weer te kunnen gebruiken.

Het Citrix lek kreeg qua ernst van de kwetsbaarheid een 9,8 op een schaal van 10 van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De Autoriteit Persoonsgegevens registreerde in 2016 nog zo’n 6 duizend serieuze datalekken, voor 2019 is de raming dat dit er al ruim 25 duizend waren.

Voor het echt goed beveiligen van belangrijke IT-omgevingen en data volstaat het slechts investeren in Security hardware al lang niet meer. Steeds vaker hebben niet alleen medewerkers, maar ook leveranciers, ketenpartners en klanten toegang tot de IT-omgeving. Mede omdat Cloud werken zo’n enorme vlucht heeft genomen, bestaan er steeds meer onbewuste risico’s. Maar liefst 80% van de datalekken wordt door een menselijke fout veroorzaakt.

Professionele (IT) Security anno 2020 vraagt zowel top-down aandacht als diepgaande proces- en gedragsveranderingen binnen organisaties. Van het borgen van Security aandacht in de IT-strategie en het IT-beleid, tot het verbeteren van generieke IT controls als Identity & Access Management en het bewust maken van (onbewust) risicovol gedrag binnen het nog steeds sterk groeiende Cloud werken.

Dit vraagt een fundamenteel ander DNA binnen organisaties. Met IT Excellence helpt Improven organisaties zowel effectief vooruit te blikken als flexibel uit te voeren. Rondom de IT-thema’s Strategy, Governance, Selection, Automation, Integration en Security.

Meer weten? Kijk dan op www.improven.nl of neem contact op met ons: Ramon van den Heuvel, partner Improven (06 10 89 6 879, ramon.van.den.heuvel@improven.nl).