In 4 stappen als winnaar uit de crisis?

Na inmiddels vier hectische maanden stabiliseert de Corona-situatie zich enigszins. Langzamerhand worden de gevolgen steeds meer zichtbaar. Een collectieve schuld van ca 90 miljard euro, volledig herstel zal nog lang op zich laten wachten en mogelijk keren bepaalde zaken helemaal niet meer naar ‘normaal’ terug.

Wat onderscheidt nu de potentiële winnaars van de waarschijnlijke verliezers?

Een zeer natuurlijke menselijke reactie bij rampen is om in de ‘schuil-modus’ te schieten. Denk aan het orkaanseizoen in Amerika. Vaak is vluchten of schuilen en hopen dat het snel voorbij is de beste oplossing. Toch zie je enkele uren na het oog van de orkaan dat de eerste mensen alweer herbouwen. De mens is veelal sterker dan het lot.

Een actueel tekenend voorbeeld is de horecasector, één van de zwaarst getroffen sectoren met vrijwel volledig weggevallen omzetten. En toch stappen de eerste slimme en daadkrachtige horecaondernemers al naar voren om zich, naast het wegwerken van achterstallig onderhoud vooral ook te richten op de periode ná de crisis. Zij vechten zo creatief mogelijk tegen een financiele ondergang en schaven hun businessmodellen bij met bv. een Lockdown Coffee Actie, cadeaubonacties, chique diner aan huis en mooie onderlinge samenwerkingen.

Men kijkt niet meer naar wat er allemaal verloren is. Men kijkt weer vooruit naar wat er nog wél kan en wat misschien zelfs beter kan dan ooit.

Laat deze creativiteit en overlevingsdrang ook ons IT domein inspireren! Niet langer rücksichtslos alle vernieuwende IT-projecten stoppen, maar juist uitzoomen, vooruitkijken en bepalen waar de kansen liggen. Door juist in perioden met donkere wolken efficientieverbeteringen en innovaties door te voeren, zal de groei bij terugkomst van de zon eerder geschieden en groter van omvang zijn. Innoveren is geen luxe-oefening bij hoogconjunctuur. Echte winnaars verbeteren en vernieuwen continu.

Concrete stappen die je nu kan zetten om als winnaar uit deze crisis te komen?

  1. Cost Management Quick Wins – Start met het implementeren van kleinschalige efficiëntie en effectiviteit verbeteringen, elimineer verspilling binnen uw IT landschap.
  2. Maturity scan – Wat zijn de zwakste plekken van uw organisatie? Breng deze snel en eenvoudig in kaart met behulp van de Improven – Maturity scan.
  3. Koersverandering – Past uw huidige strategie nog wel in de huidige Corona situatie / anderhalve meter maatschappij? Met de juiste aanpassingen kan je met minimale inzet al maximaal bijsturen.
  4. Automation – Standaardiseer, Automatiseer en Elimineer. Waarom terug naar het verleden als er ook een stap richting de toekomst gezet kan worden. Robotisering is in vrijwel elke organisatie toepasbaar.

More information

Improven helpt organisaties op tactisch en operationeel niveau het beste uit hun IT-omgeving te halen. Ook in tijdens van crisis. Kijk op www.improven.nl of neem direct contact op met Ramon van den Heuvel (06-10896879, ramon.van.den.heuvel@improven.nl) of Dennis Wusteveld (06-11628607 dennis.wustefeld@improven.nl).