Partnership Improven – BlackLine

Improven is implementatie- en kennispartner van BlackLine, een SAAS-oplossing voor het robotiseren en efficiënter maken van de (financiële) closing en compliance processen zoals smart close, reconciliatie, complexe matching en aantoonbaar in control.

Partnership Improven – BlackLine

Om onze propositie in de Record-to-Report markt te versterken is BlackLine per november 2018 toegetreden tot ons Business Partner netwerk. BlackLine is marktleider en biedt een SaaS-oplossing die ondersteunt in het simplificeren en standaardiseren van financiële closing en compliance processen. Denk hierbij aan de maandafsluiting met task management en smart close, automatische aansluitingen en cijferbeoordelingen, het matchen van (bank, credit card etc) transacties, het uitvoeren en beheersen van intercompany transacties, het analyseren van fluctuaties, het genereren van journaalposten en het uitvoeren en inzichtelijk maken van (interne) controle activiteiten (zichtbaar in control). Met BlackLine kunnen wij ervoor zorgen dat onze klanten:

  1. Control over het periodieke afsluitproces (week, maand, kwartaal, jaar).
  2. Efficiënter werken door standaard transacties en aansluitingen te automatiseren met behulp van business rules en daardoor de focus te verleggen op de uitzonderingen;
  3. End-to-end visibility creëren met real-time dashboards en gedefinieerde workflows
  4. Meer in control zijn met één versie van de waarheid, het verminderen van manuele input en het gebruik van geautomatiseerde controle checks.
  5. Complexe matching, zoals tussenrekeningen, bankafschriften maar ook credit card afrekeningen (doorgaans een grote uitdaging i.v.m. de netto afrekeningen).
  6. Eenvoudig zichtbaar in control zijn.

Met BlackLine zetten we de eerste concrete stappen in de wereld van robotisering in de financiële processen. We verkennen dit al enige maanden en hebben ook andere proposities bekeken. BlackLine onderscheidt zich van concurrenten met name door de breedte van de oplossing, wat bijdraagt aan haar marktleiderschap. Zij bedienen zeer mooie organisaties, maar er ligt ook nog veel potentieel. Mede daarom hebben wij voor dit partnership gekozen. Daarnaast is het aantal partners beperkt en wordt ook beperkt gehouden.

Synergie

BlackLine is een softwarebedrijf en is wereldwijd in volle bloei, ook in Europa. Om de groei bij te benen werkt BlackLine samen met business partners. Implementaties van BlackLine zijn veelal groot in omvang, van complexe aard en vereist inhoudelijke kennis op het gebied van Finance, IT en Risk. Daarnaast speelt verandermanagement een belangrijke rol in dit soort trajecten. Laat dit nou precies zijn waar wij als Improven goed in zijn. Op deze manier kan BlackLine zich focussen op productontwikkeling en draagt Improven zorg voor de implementatie en het verandermanagement.

InTheBlack London 2019

Een leuke bijkomstigheid van ons partnership was dat wij (Louis, Jan (vd Belt) en Lorentz) op uitnodiging van BlackLine op 13 en 14 maart aanwezig waren bij InTheBlack London. Voorafgaand aan dit congres kregen wij de gelegenheid om op 12 maart een presentatie van Improven te geven aan het European Sales Team. Daarin hebben wij de toegevoegde waarde van Improven behandeld, hebben wij onze visie en best practices op internal control gepresenteerd en sloten wij af met een klantcase (demo) van Dufry. De presentatie viel goed in de smaak en het publiek was duidelijk onder de indruk (“this is the best presentation we have seen on the compliance product”). De VP Sales Europe gaf als call-to-action aan de aanwezige Nordics sales managers en directors om Improven in een zo vroeg mogelijk stadium te betrekken bij zijn of haar project. We hebben Improven mooi op de kaart gezet bij BlackLine!

De twee dagen die daarop volgden stond in het teken van het InTheBlack congres. Deloitte en EY deelden de recente en verwachte ontwikkelingen binnen de financiële functie. Na deze presentaties werd het meer inhoudelijk en werden de laatste releases, de roadmap en best practices rondom BlackLine gepresenteerd. Dit jaar kunnen wij onder andere van BlackLine meer mogelijkheden rondom integratie met ERP- en consolidatiesystemen verwachten en staan er machine learning mogelijkheden op de roadmap.

Het meest waardevolle van dit congres van natuurlijk om in contact te komen met (potentiële) klanten van BlackLine. Zo hebben we leuke gesprekken gevoerd met onder andere Belvar (Marriot en Moxy hotels onder licentie in oa UK, NL, Duitsland). Zo kwamen wij erachter dat zij bezig zijn met de implementatie van BlackLine, die moeilijk op gang komt. Mooie concrete lead voor ons!
Aanstaande vrijdag geven wij hieraan een vervolg en zitten wij samen met BlackLine Sales om bestaande accounts en mogelijke leads te inventariseren. Daarnaast gaan wij kijken naar kansen binnen de Nederlandse overheid en gemeenten op het gebied van Internal Control. Al met al een zeer waardevolle excursie naar Londen.

Opdrachten

Na het aangaan van de partnership in November 2018 zijn wij direct gestart met een implementatie bij CitizenM. Momenteel zitten wij in fase 1 en wordt Account Reconciliations, Task Management, Variance Analysis en de Compliance module geïmplementeerd. In Q2 gaan we live, waarna fase 2 van start gaat. Deze fase zal zich richten op de implementatie van Journal Entry, Intercompany en transaction matching module. Daarnaast hebben we recentelijk een PoC gebouwd voor Dufry en zullen wij op korte termijn aan de slag gaan met de implementatie. Onze ervaring bij CitizenM hebben we tot slot aan The Student Hotel gepresenteerd. Om de huidige vraag te vullen zijn momenteel 5 consultants van Improven bezig om zich officieel te certificeren voor BlackLine. Sommigen van ons zijn al reeds gecertificeerd.

More information

Bij interesse of vragen neem contact op met Louis de Koning (louis.de.koning@improven.nl), Jan Bosman (jan.bosman@improven.nl) of Lorentz Perdon (lorentz.perdon@improven.nl)